Het Grote Gat

 
Het Grote Gat is een natuurlik viswater en is gelegen aan de Fortdijk te Koewacht. Vanuit Koewacht neem je de Klapstraat en aan het eind daarvan ga je links. Na 200 meter zie je Het Grote Gat aan je linkerzijde. De beste tijd om hier te vissen is vanaf eind Mei tot midden Oktober maar ook in de wintermaanden en het voorjaar kun je er bijvoorbeeld vissen op Voorn en Roofvis.
De vissoorten in dit water zijn: Voorn, Ruisvoorn, Kolblei, Brasem, Kopvoorn, Winde, Paling, Karper, Pos, Baars,Snoekbaars en Snoek.
Je mag hier vissen mits je in het bezit bent van een vergunning van onze vereniging in combinatie met een grote vispas. Ook dag-en weekvergunningen worden voor dit water uitgegeven. Vergunningen zijn verkrijgbaar bij Tankstation Martens in de Nieuwstraat te Koewacht.
Er mag het gehele jaar gevist worden. Nachtvissen is echter alleen toegestaan vanaf 1 juni. Ruim wel altijd je rommel op na het vissen, dus: "laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de Koewachtse Hengel Vereniging uw blikken en uw dozen"
Gevangen vis moet je met respect behandelen, gebruik voor Karper een onthaakmat en als kleine vis de haak heeft geslikt gebruik dan een onthaker. Laat de vis niet nodeloos in uw leefnet zitten want als u de vis niet meeneemt, zet ze dan direct terug, om beschadiging zoveel mogelijk te voorkomen.
 
 
 
De prachtige hoge bomen zijn allemaal gekapt bij het Grote Gat.

Deze kreek is een restant van de militaire inundatie (opzettelijk onder water laten lopen) in de strijd tegen de Fransen. Met het doorsteken van deze dijk werden de polders rond Koewacht onder water gezet. Bij het herstel van de dijk ging men om het diepste deel van de stroomgeul heen, vandaar de bocht. Het diepste gedeelte is gebleven als kreek/wiel.
Het profiel van de dijk aan de noordzijde loopt schuin af en onderaan de dijk bevindt zich een voet, om te voorkomen dat de dijk door het water zou afkalven; dit is de natte, zoute kant. Voor de zuidkant bestond dit gevaar niet en daar is de dijk steil. Dit is dus de droge, zoete kant. Als het profiel van de dijk niet is aangetast, kunt u aan iedere dijk zien waar de natte en waar de droge zijde was.